فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 94، فروردین 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم کاشانیان، مریم حجاران، افسانه قاسمی، الهه سادات خاتمی صفحه 1
    زمینه و هدف
    پره اکلامپسی(pre-eclampsia) یکی از عوارض مهم دوران بارداری بوده و هم چنین یکی از علل مهم مرگ و میر مادری محسوب می شود. در حال حاضر هیچ آزمون ساده ای برای پیش بینی پره اکلامپسی در دردسترس نیست و ردیابی پره اکلامپسی تنها با معاینات مکرر در زمان بارداری و بااندازه گیری فشار خون و آنالیز ادراری اتفاق می افتد. شواهد نشان داده است که حجم متوسط پلاکتی به عنوان یک شاخص موثر در تشخیص زودرس پره اکلامپسی، می تواند در شناسایی مادران در معرض خطر کمک کننده باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارزش پیشگویی حجم متوسط پلاکتی طی سه ماهه اول و سوم بارداری برای وقوع پره اکلامپسی می باشد.
    روش کار
    مطالعه به صورت کوهورت آینده نگر بر روی 304 زن حامله در هفته 9-12بارداری صورت گرفت. پس از انتخاب مادران بر اساس معیارهای ورود و خروج، نمونه خون جهت بررسی حجم متوسط پلاکت در سه ماهه اول و سپس مجددا در سن حاملگی 26-28 هفته اخذ و تا زمان زایمان پیگیری شدند. در پایان بروز پره اکلامپسی تعیین و حجم متوسط پلاکت سه ماهه اول و سوم بارداری در دو گروه پره اکلامپسی و گروه با فشار خون طبیعی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    از 304 نفر 35 نفر (5/11%) مبتلا به پره اکلامپسی شدند. متوسط حجم پلاکت در سه ماهه اول در مادران مبتلا به پره اکلامپسی به طور معنی داری بیش از گروه مادران با حاملگی طبیعی بود (06/1 ± 2/10 در مقابل 09/1 ± 68/9 ٬ 008/0 p=). هم چنین متوسط حجم پلاکت در سه ماهه سوم در مادران مبتلا به پره اکلامپسی به طور معنی داری بیش از گروه مادران با حاملگی طبیعی بود (23/1 ± 16/10 در مقابل 12/1 ± 62/9 ٬ 009/0 p=). سطح زیر منحنی Receiver Operating Characteristics) ROC (جهت تشخیص حجم متوسط پلاکت در سه ماهه اول و سوم 64/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    حجم متوسط پلاکت در زنان مبتلا به پره اکلامپسی بالاتر است ولی شاخص مناسبی برای پیشگویی پره اکلامپسی نیست.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، حجم متوسط پلاکتی، فشار خون بارداری
  • حمیدرضا مختاری نیا، صدیقه کهریزی، محمد پرنیان پور، محمدعلی سنجری صفحه 10
    زمینه و هدف
    جهت شناخت سازمان دهی دینامیک سیستم عصبی عضلانی نیاز به ابزارهایی است که بتوان به کمک ایشان با در نظر گرفتن ابعاد مختلف، آن را بررسی کرد. به نظر می رسد فاز نسبی معیار مناسب تری از سازمان دهی سیستم عصبی عضلانی است. به علاوه در انتخاب یک معیار جهت مطالعات تحقیقی و کاربرد های بالینی فاکتورهای دیگری باید لحاظ شود که از آن جمله تکرارپذیری آن پارامتر است و تا آن جایی که اطلاعات موجود است، تحقیقی در مورد تکرارپذیری پارامتر فاز نسبی و انحراف فاز در افراد سالم و کمردردی در شرایط دینامیک انجام نشده است.
    روش کار
    در این تحقیق 12 فرد سالم و 12 بیمار کمردردی به صورت نمونه گیری غیراحتمالی ساده تصادفی انتخاب شدند و هشت وضعیت آزمون خم و راست شدن تنه را در شرایط متفاوتی از سرعت حرکت، راستای آن و وجود یا عدم وجود بار خارجی انجام دادند. تکرار آزمون ها در فاصله زمانی 7 تا 10 روز صورت گرفت. متغیر های فاز نسبی و انحراف فاز جهت محاسبه هماهنگی و تغییرپذیری بخش های ((Segments لگن، کمر و قفسه سینه مورد استفاده قرار گرفت. تکرار پذیری نسبی با استفاده از ضریب هم بستگی درون گروهی(ICC= Intra class Correlation Coefficient) و تکرارپذیری مطلق با استفاده از خطای معیار اندازه گیری و ضریب تغییرات مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان دادکه در افراد سالم مقادیر ICC دارای دامنه 53/0- 84/0 و در افراد کمردردی به جز سه وضعیت آزمون که مقادیر ICC زیر 5/0 است. در سایر آزمون ها بین 52/0-85/0بوده است. مقادیر خطای معیار اندازه گیری (SEM= Standard Error Measurement) نیز برای افراد سالم دارای دامنه 92/0-8/4 و برای افراد کمردردی 2/1-8/5 بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله نشان می دهد که فاز نسبی و انحراف فاز پارامترهای خوبی جهت ارزیابی هماهنگی و تغییرپذیری در شرایط دینامیک همانند باربرداری و حرکات پیچیده تنه می باشد. هم چنین در تمایز افراد کمردردی از افراد سالم نیز می تواند کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: فاز نسبی، تکرارپذیری، حرکات غیرقرینه، کمردرد _
  • نسیم عالی دایی، سحر زرین، علی عیشی، محمدحسین رحیمی راد * صفحه 20
    زمینه و هدف

    ترومبوآمبولی ریه (PTE =PneumoThromboEmbolism)، سومین علت مرگ و میر ناشی از بیماری های عروقی پس از انفارکتوس قلبی و بیماری های عروقی مغزی می باشد. مطالعات پیشین، بیان گر افزایش فعالیت پلاکتی در بیماران مبتلا به ترومبوآمبولی ریوی (PTE) بوده اند. حجم متوسط پلاکتی (MPV=Mean Platelet Value)، با فعالیت پلاکتی در ارتباط است. پلاکت های بزرگ نسبت به پلاکت های کوچکتر حاوی فاکتورهای لخته زای بیشتری هستند. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه حجم متوسط پلاکتی (MPV) و تعداد پلاکت در بیماران مبتلا به PTE و گروه شاهدمی باشد.
    روش اجرا: در این مطالعه مورد شاهدی، 210 بیمار مبتلا به PTE مورد بررسی قرار گرفتند. تشخیص PTE بالینی بوده و توسط CT آنژیوگرافی تایید گردید. 210 فرد سالم که از نظر سن، جنس و شاخص توده بدنی با بیماران هماهنگ شده بودند، به عنوان گروه شاهد تعیین شدند. اطلاعات اصلی فردی، کلینیکی و آزمایشگاهی بیماران و گروه شاهد جمع آوری و ثبت شد. میزان MPV و تعداد پلاکت در اولین روز بستری ارزیابی شد.

    نتایج

    میانگین سنی در بیماران و گروه شاهدبه ترتیب 78/19 ± 6/52 و 68/20 ± 43/49 سال بود (109/0= p). MPV به صورت معناداری در بیماران نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. (به ترتیب 086/1 ± 57/10 در برابر 109× 861/0 ± 807/9 fL؛ 001/0= p) تعداد پلاکت در بیماران و گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت. (به ترتیب 22/92 ± 76/231 در برابر 109× 32/67 ± 76/243 در لیتر؛ 129/0= p).

    بحث و نتیجه گیری

    حجم متوسط پلاکتی (MPV)، یک آزمایش ساده و ارزان است که در تمام بیماران به طور معمول انجام می شود و می تواند به عنوان مشخصه ای برای فعالیت پلاکتی در بیماران مبتلا به PTE مورد استفاده قرار بگیرد. ما نشان دادیم که MPV در بیماران مبتلا به PTE افزایش یافته است. تعداد پلاکت در بیماران و گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت.

    کلیدواژگان: حجم متوسط پلاکتی، تعداد پلاکت، ترومبوآمبولی ریوی، فعالیت پلاکتی _
  • مهسا قجرزاده، فاطمه عدیلی اقدم صفحه 27
    زمینه و هدف
    یادگیری یک فرآیند پیچیده است که عوامل زیادی بر آن اثر دارند. سبک یادگیری یکی از عوامل موثر بر یادگیری است که نحوه پردازش اطلاعات توسط افراد می باشد و موثر از عواملی چون ویژگی های شناختی و فیزیولوژیکی افراد است. هدف از این مطالعه بررسی سبک یادگیری دستیاران بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران بود تا زمینه ای برای مداخله و ارتقا آموزش دستیاری باشد.
    روش کار
    به روش تصادفی ساده، هفت رشته از میان رشته های دستیاری دانشگاه علوم پزشکی تهران انتخاب و از هر گروه با استفاده از جدول اعداد تصادفی شانزده دستیار برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. در مجموع 112 دستیار در هفت رشته رادیولوژی، داخلی، جراحی عمومی، چشم پزشکی، اطفال، روان پزشکی و طب اورژانس وارد مطالعه شدند. از پرسشنامه پنج سوالی سبک یادگیری کلب Kolb learning style Inventory)) بهره گیری شد. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS version 18 شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    هفتاد وسه دستیار به پرسشنامه پاسخ دادند (میزان پاسخ دهی=65%). در اکثر رشته ها به جز داخلی بیشترین سبک یادگیری افراد جذب کننده و سپس سبک یادگیری هم گرا بود و در دستیاران رشته داخلی بیشترین آن هم گرا و سپس جذب کننده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به استفاده سبک های یادگیری جذب کننده و هم گرا در بین دستیاران، روش های آموزشی چون سخنرانی، دیاگرام ها و دسته نوشته های استاد باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، دستیارپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • زهرا مصطفویان، فرزاد گوهردهی، ساره شاکریان، مرضیه نجومی، عباس کیایی، آرش غلامی پور، محمد رضوانی صفحه 33
    زمینه و هدف
    پرسشنامه اختصاصی سنجش کیفیت زندگی پارکینسون(Parkinson''s Disease Questionnaire =PDQ-39) بیشترین ابزار استفاده شده در سنجش وضعیت سلامتی افراد مبتلا به این بیماری بوده و به طور کلی یک استاندارد طلایی محسوب می گردد. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی کیفیت زندگی با استفاده از این ابزاردر بیماران مبتلا به پارکینسون می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی با روش نمونه گیری آسان بر روی 200 بیمار مبتلا به پارکینسون مراجعه کننده به بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفته است. ابزار به کار رفته نسخه فارسی پرسشنامه سنجش کیفیت زندگی پارکینسون(PDQ-39) بود. همچنین تاثیر شدت و مدت بیماری بر کیفیت زندگی این بیماران با استفاده ازآزمون های آماری تجزیه واریانس(ANalysis of VAriance)، t-test و ضریب هم بستگی اسپیرمن ((Spearman ارزیابی شد.
    یافته ها
    میانگین سنی این بیماران 10.5 ± 32/57 سال بود که 135 نفر(5/67%) مرد و 65 نفر (5/32%) زن را شامل می شد. بیشتر بیماران (5/46%) در گروه بیماری خفیف قرار داشتند. یافته ها نشان دهنده تاثیر کلی بیماری بر کیفیت زندگی وابسته به سلامت در ابعادی است که به وسیله پرسشنامه PDQ-39 اندازه گیری شده است. میانگین و انحراف معیار شاخص واحد بیماری پارکینسون(PDSI) 43/15 ± 17/35 بوده است. همچنین در این مطالعه نشان داده شد، مرحله بالینی و طول مدت بیماری تاثیر واضحی بر کیفیت زندگی بیماران دارند.
    نتیجه گیری
    توجه به سایر ابعاد کیفیت زندگی علاوه بر علایم بالینی جهت ارتقا کیفیت زندگی وابسته به سلامت بیماران مبتلا به پارکینسون توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، کیفیت زندگی، پرسشنامه ارزیابی کیفیت زندگی پارکینسون
  • محسن میدانی، فرنوش میرزاده، علیرضا صادقی صفحه 40
    زمینه و هدف
    بروسلوز یک بیماری مشترک بین انسان ودام است که در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران شایع بوده و به عنوان یک مشکل بهداشتی مهم مطرح است. عوارض عروقی درگیرکننده شریان و ورید همراه با بروسلوز به ندرت گزارش شده است. در بررسی انجام شده درمتون به نظر می رسد تا امروز پنج مورد ترومبوز ورید عمقی اندام تحتانی ویک مورد ترومبوز ورید مغزی همراه با بروسلوز گزارش شده است. در این مقاله یک مورد ترومبوز ورید عمقی اندام تحتانی چپ همراه با بروسلوز حاد گزارش شده است. به نظر می رسد این گزارش اولین مورد ترومبوز ورید عمقی ناشی از بروسلوز در ایران است.
    معرفی مورد: بیمار آقایی 28 ساله است که با یافته های بالینی تب، درد و تورم اندام تحتانی چپ مراجعه کرد و در سونوگرافی داپلر از اندام ترومبوز ورید عمقی گزارش شد و بیمار تحت درمان با داروی ضد انعقاد قرار گرفت. با کنترل تب و کاهش درد اندام تحتانی و با ادامه درمان با وارفارین بیمار مرخص شد. طی پیگیری بیمار با بروز مجدد تب و تعریق، درد عضلانی، تورم دو زانو مراجعه کرد که با توجه به وضعیت اپیدمیولوژی بیمار و علایم همراه با شک به بروسلوز، سرولوژی درخواست شد که با تیتر بالا مثبت و با تشخیص بروسلوز، تحت درمان قرار گرفت. درادامه درمان بیمار مجددا به بیمارستان مراجعه کرد، این بار با علایم تنگی نفس ناگهانی، سرفه، خلط خونی و درد پلورتیک ((pleuritic قفسه سینه که در سی تی اسکن قفسه سینه آمبولی ریه مطرح شد و بیمار دوباره بستری و تحت درمان قرار گرفت. در سیر بستری سایر علل ترومبوفلبیت رد شد ودر نهایت بیمار به درمان با وارفارین و درمان چند دارویی ضد بروسلوز پاسخ بالینی مناسب داد.
    نتیجه گیری
    تشخیص زودرس و درمان مناسب بروسلوز جهت پیشگیری از عوارض مشکل ساز آن ضروری است. معرفی این بیمار و موارد مشابه قبلی توجه به این مطلب را تذکر می دهد که در بیمارانی که با ترومبوز ورید عمقی مراجعه می کنند، به خصوص اگر از مناطق بومی باشند، بروسلوز مد نظر باشد.
    کلیدواژگان: بروسلوز، ترومبوز ورید عمقی، آمبولی ریه _
|
  • Maryam Kashanian, Maryam Hajjaran, Afsaneh Ghasemi, Elahe Sadat Khatami Page 1
    Background
    Preeclampsia is a severe complication of pregnancy, often associated with significant morbidity and mortality for both mother and newborn. The aim of this study is to evaluate if mean platelet volume during first trimester predict preeclampsia or preterm labour development.
    Methods
    All pregnant women, in the first trimester, attending to prenatal clinic at Shahid Akbar Abadi Hospital for routine obstetric care during 2010 were enrolled. According to the study, blood sample was taken from women at the first visit in first trimesters and the third and recorded. After delivery, outcome data were obtained.
    Results
    A total of 400 women were included and 35 (8.8%) and 96 (24%) of them developed pre-eclampsia and preterm labor, respectively. Parameters of platelet during pregnancy were similar between groups. MPV values of pre-eclamptic women were not significantly different with normotensive counterparts.
    Conclusions
    Our study did not provide evidence that MPV changes could predict preeclampsia or preterm labor development.
    Keywords: Mean platelet volume, preeclampsia, pregnancy hypertension
  • Hamid-Reza Mokhtarinia, Sedigheh Kahrizi, Mohammad Parnianpour, Mohammad-Ali Sanjari Page 10
    Background
    To define the dynamic organization of the neuromuscular system, we need useful tools that allow for the expression of the neuromuscular system in low dimensional term (i.e one variable), so it seems that relative phase provides a better measure of organization of the neuromuscular system. Besides, selection of a measure for research or clinical use should be motivated by several factors, including the measure reliability. To our knowledge there seems to exist no study that have ever investigated the reliability of the relative phase and deviation phase in healthy or Low back pain subjects in dynamic movement tasks.
    Methods
    Twelve healthy volunteers and 12 low back pain patients performed repeated trunk bending motion in eight different conditions of high and low speed, in symmetric and asymmetric planes, with or without external load. All measurements were repeated on a second session, 7-10 days later. Mean absolute relative phase and deviation phase of lumbar-thorax and pelvis-lumbar were used to calculate coordination pattern and variability. Relative reliability was assessed using intra class correlation coefficient (ICC) and absolute reliability was assessed using standard error measurement, minimum detectable change and coefficient of variation.
    Results
    Results in healthy subjects revealed that relative phase and deviation phase showed good to excellent reliability, with ICC range of 5.3-8.4 and in low back pain group ICC range was0 /52-0/85 except in three asymmetric test conditions and one symmetric test condition. SEM values range for healthy subjects were 0/92-4/8 and for low back patients were 1/2-5/8.
    Conclusion
    Relative phase and deviation phase are suggested as good parameter to use for evaluating coordination and variability in dynamic situations such as lifting and complex trunk movement and also for discrimination low back pain patients from healthy subjects.
    Keywords: Relative phase, Reliability, Asymmetric movement, Low back pain
  • Nasim Alidaei, Sahar Zarrin, Ali Eishi, Mohammad-Hossein Rahimi Page 20
    Background

    Mean platelet volume (MPV) is associated with platelet reactivity. Large platelets contain more thrombogenic factors than small ones. Previous studies have shown platelet reactivity in patients with pulmonary thromboembolism (PTE).The aim of this study was to investigate the mean platelet volume (MPV) and platelet count in patients with PTE and healthy control subjects.

    Methods

    In This study, 210 patients with PTE were retrospectively evaluated. The diagnosis of PTE was made clinically and was confirmed with CT angiography. 210 healthy subjects matched for age, gender and body mass index (BMI) served as control group. We recorded the main demographic, clinical and laboratory data of groups. MPV values and platelet counts were measured at the first day of admission.

    Results

    Mean age between PTE patient and control group was 52.6 ± 19.7 vs. 49.43 ± 20.68 years respectively (p=0.109). MPV was significantly higher among patients with PTE in comparison with control group (10.57 ± 1.08 vs. 9.80 ± 0.86 fL respectively; p= 0.000). Platelet count was not significantly different in PTE patients and control group (231.76 ± 92.22 vs. 243.76 ± 67.32 × 10 9 /L, respectively; p= 0.129).

    Conclusion

    MPV is a simple and easy test and it can be used as an activity marker of platelet function in PTE. It also shows the platelet production rate and stimulation. We have shown that MPV was increased in patients with PTE. Platelet count was not different between PTE patients and control group.

    Keywords: Mean platelet volume, Platelet count, Pulmonary thromboembolism, Platelet activation
  • Mahsa Ghajarzadeh, Fatemeh Adili-Aghdam Page 27
    Background
    Learning is a complex process that many factors such as learning style has key roles on it. The goal of this study was to determine learning style of different field of medical residents.
    Methods
    By random selection, seven medical fields (radiology, internal medicine, surgery, pediatrics, psychology, ophthalmology and emergency medicine) selected. Sixteen residents from each field were chosen. They asked to fill Kolb learning style Inventory.
    Results
    The most common learning style among medical residents was assimilator followed by converger.
    Conclusion
    Considering assimilator and converger learning styles among medical residents is recommended that faculty members should use diagrams, lectures and self-learning methods.
    Keywords: Learning style, Medical residents, Tehran University of Medical Sciences
  • Zahra Mostafavian, Farzad Gohardehi, Sareh Shakerian, Marzieh Nojomi, Abbas Kiaee, Arash Gholamipour, Mohammad Rezvani Page 33
    Background
    The aim of this study was to examine the quality of life in patients with Parkinson’s disease (PD) using a Parkinson's Disease Questionnaire (PDQ-39) as a measure.
    Methods
    In this cross-sectional study, 200 consecutive patients with PD who referred to Tehran University of Medical Sciences Hospitals were enrolled. The PDQ-39 was used for evaluation. Statistical tests like ANOVA, t-test and Spearman rank correlations were used to assess the relationship between duration and clinical stage of disease and the quality of life.
    Results
    The mean age of the patients was 57.32years (10.5 SD). 135(67.5%) were male and 65(32.5%) female. Most of the patients (46/5%) were in mild stage. The results showed total effect of PD on patient`s quality of life, on dimensions that measured by PDQ-39. The mean of Parkinson`s disease summary index (PDSI) was 35/17 ± 15/43.Also severity (p=0.008) and duration (p=0.0001) of disease had a significant effect on Quality of life. Quality of life deteriorated significantly with increasing disease
    Conclusion
    Paying attention to other dimensions of quality of life than clinical symptoms is suggested to improve health related quality of life in patients with Parkinson's disease.
    Keywords: Parkinson's disease, Quality of life, The Parkinson's disease Questionnaire (PDQ, 39)
  • Mohsen Meidani, Farnoosh Mirzadeh, Alireza Sadeghi Page 40
    Background
    Brucellosis is a zoonotic disease that is common in developing countries such as Iran which is a serious medical impact. Vascular complications, including arterial and venous associated with Brucella infection, have rarely been reported. In a review of articles, it is clear that, only five cases of deep venous thrombosis (DVT) of the lower extremities and just one case of cerebral venous thrombosis, associated with brucellosis have been reported so far. In this article a case of DVT of the left leg in association with acute Brucella infection was reported. Apparently, this case report is the first case of DVT due to brucellosis in Iran.
    Case Presentation
    Patient is a 28-year-old male who presented with clinical manifestations of fever, unilateral calf pain and swelling. Peripheral venous doppler ultrasound showed DVT and patient was treated with anti coagulants. Through controlling the fever and decreasing the lower extremity. The patient discharged with warfarin therapy. During follow up, the patient came back with repeated fever, sweating, myalgia and bilateral knee swelling. Because of patient clinical manifestation and epidemiologic status, brucellosis serology test was recommended, which was positive in high titer. He was discharged with a prescription of anti-brucellosis treatment. In the course of treatment, the patient referred to hospital due to sudden dyspnea, cough, hemoptysis, pleuretic chest pain. In spiral CT with protocol PTE, pulmonary thrombo emboli was detected and standard therapy for PTE was administered. In the course of his hospitalization other etiologies of thrombo phelebitis were excluded. Finally, the patient's clinical presentation subsided with warfarin therapy and anti brucellosis multi drug regimen.
    Conclusion
    Early detection and appropriate treatment of Brucellosis are crucial measures to prevent problematic complications of the disease. The author's case and those previously reported, suggest that brucellosis should be included among the etiologies and the infections which are taken into account in patients suffering from DVT, particularly in those coming from Brucella-endemic areas.
    Keywords: Brucellosis, Deep venous thrombosis, Pulmonary thromboemboli